Trgovine
Krafne, krofne ili pokladnice, nije važno kako ih zovemo jer ih jednostavno obožavamo. Radi lake izrade i spremanja u većim količinama njihova popularnost posebno poraste za vrijeme karnevala i maškara pa zato i nose ime pokladnice.
Bilo da su punjene čokoladom ili domaćim pekmezom, prelivene slatkom glazurom ili posute šećerom sigurno je da svatko ima svoju varijantu ove omiljene poslastice od dizanog tijesta.
U nastavku vam donosimo provjeren recept, a vaše je samo da “zasučete rukave” i bacite se na posao.
Sastojci:
Priprema:
1. U zdjelicu stavite 3 žlice mlijeka pomiješane s 1 žličicom šećera te lagano zagrijte. Dodajte kvasac i miješajte dok se kvasac ne rastopi. Smjesi dodajte 1 žlicu glatkog brašna te potom pustite da se kvasac aktivira.
2. U drugoj posudi pjenjačom umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer. U to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu te zamijesite tijesto. Ako bude potrebno, dodajte još malo brašna kako bi dobili lijepo, glatko tijesto. Posudu prekrijte i pustite sat vremena na toplome kako bi se tijesto diglo.
3. Dignuto tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini pa razvaljajte na debljinu od 1 cm. Čašom oblikujte krugove i stavljate ih sa strane. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne.
4. Slijedi najuzbudljiviji dio- u duboki lonac nalijte ulje i pustite ga da se zagrije. Kako biste bili sigurni da je temperatura ulja dobra, uronite dršku drvene kuhače u njega. Ako se oko drške ravnomjerno stvaraju mjehurići, ulje je spremno. Vatru smanjite kako bi samo održavala temperaturu ulja.
5. Ako su se neki oblici tijesta za krafne digli više nego drugi, njih prvo stavite na prženje. Oblike stavljate tako da u ulje ide ona strana koja nije bila na brašnu. Znači, prvo gornja strana. Kada jedna strana porumeni, okrenite drugu stranu. Cijeli postupak traje 15-20 sekundi. Nakon toga slijedi punjenje po želji, a kada se ohlade možete ih posuti šećerom ili preliti glazurom.
Dobar tek!