Trgovine
Prhko tijesto, miris cimeta i sočne, domaće pite od jabuka je sve što nam treba ovog vikenda uz šalicu čaja ili kave.
U našim Butigama nabavite sve potrebne sastojke, a evo i recepta!
SASTOJCI:
NADJEV
PRIPREMA
Nadjev
Prvo ogulite jabuke te ih izrežite na tanke fete. Potom im dodajte šećer, limunov sok i cimet. U dubljoj tavi rastopite maslac pa mu dodajte jabuke. Sve skupa dinstajte 10-ak minuta, a pred sam kraj dodajte gustin. Po završetku sve procijedite i ostavite sa strane.
Tijesto, slaganje i pečenje
U posudu stavite brašno, šećer, sol te dodajte hladni maslac kojeg ste prethodno narezali na manje komade. Zdrobite sav maslac tako da ga povežete s ostatkom suhih sastojaka. Najbolje da to napravite rukama jer će toplina ruku otopiti maslac te pomoći pri sjedinjavanju.
Možete to sve napraviti i s mikserom, ali ruke su u ovom slučaju odličan alat.
Kada dobijete smjesu nalika pijesku, dodajte razmućeno jaje i ekstrakt vanilije.
Sve zajedno povežite pa tijesto stavite u prozirnu foliju u hladnjak na pola sata.
Nakon što tijesto izvadite iz hladnjaka podijelite ga na pola. Prvu polovicu tijesta razvaljajte na papiru za pečenje debljine 1 cm. Razvaljano tijesto stavite u pripremljen kalup. Lagano prstima utisnite rubove u kalup, a vrhove koji prelaze rub kalupa odrežite nožem.
Kalup s tijestom stavite u zamrzivač na pola sata, dok vam se pećnica grije na 180 stupnjeva.
Nakon pola sata izvadite tijesto te ga ravnomjerno probodite vilicom. Na tijesto stavite pripremljen nadjev, a drugu polovicu tijesta razvaljajte i izrežite na trake debljine 2 cm.
Da bi dobili lijepo ispletenu rešetku na površini naizmjenično postavljajte trake horizontalno i vertikalno na sljedeći način: jednu traku stavite vertikalno, drugu horizontalno, pa onda jednu vertikalno, drugu horizontalno i tako dok ne pokrijete cijelu površinu kalupa.
Za kraj, razmućenim jajem premažite tijesto i pecite ga oko 40 minuta, odnosno dok površina pite ne porumeni.
Pitu ohladite prije posluživanja i pridodajte joj kuglicu sladoleda.
Vaša jesenska poslastica je spremna, dobar tek!